Pro vaše děti

Přidáno 25. 9. 2018
Rozhovor s místostarostou Žďáru nad Sázavou Ing. Josefem Klementem

Pane místostarosto, přináší vám vaše práce ještě pořád radost? Máte do ní chuť a dostatek motivace?
Mám. Jasně, že vždycky chcete udělat ještě víc a ještě lépe. A když se věci podaří, třeba když jedete na kole kolem některého z opravených hřišť, která jsou pořád plná, máte radost. Nebo když se podívám na novou fasádu divadla nebo sedím v kině, do kterého se vrátili diváci. Myslím si, že se podařilo lidi vtáhnout do péče o společný prostor kolem sebe, což s sebou samozřejmě nese i to, že si více všímají každého nedostatku a dávají nám o nich vědět.

Ve žďáře se teď hodně buduje, přestavujete křižovatku na Novoměstské, stavíte zázemí pro fotbalisty.
A bude se dělat mnohem víc. Projekty jsou po pečlivých přípravách hotové v realizovatelné podobě. Zaměříme se určitě na dopravu: chtěli bychom dotáhnout obchvat z Brněnské na Jihlavskou, dokončit opravy komunikací na Vodojemu, zprůjezdnit celé město po cyklostezkách a napojit na ně všechna sídliště i místní části. Po opravě Vysocké vybudujeme kruhovou křižovatku s Wonkovou a Studentskou.

Budou na to všechno peníze?
Zodpovědně hospodaříme a hlavně úspěšně získáváme dotace. A snažíme se vyvažovat všechny sféry občanského života, dbát na infrastrukturu, ale nezapomínat na kulturu, sport a volný čas, to je podstatná část života občanů.

Projektem pro budoucnost by měla být koncepce Smart City, co to je?
V rámci tohoto projektu se chceme zaměřit například na elektromobilitu a energetické úspory. Zjednodušeně řečeno poznáme, kde nesvítí žárovka veřejného osvětlení, budeme se snažit navést řidiče na volné parkovací místo nebo upřednostníme na křižovatce průjezd MHD a vozidel záchranného systému.

Co ještě považujete za klíčové pro rozvoj Žďáru?
Nedávná sucha nám ukázala, jak cenná je pro nás voda, zaměříme se jak na zajištění dostatku pitné vody, tak na revitalizaci čističky odpadních vod. Pro mladé rodiny je nutné zajistit možnosti dostupného bydlení. V tomto směru by měla výrazně pomoci bytová výstavba na Klafaru, připravujeme projekt družstevního bydlení. A všemi silami budeme podporovat vybudování důstojného a pěkného prostředí domova pro seniory na Komenského 8.

A pro naše děti?
Především je to kvalitní školství s širokou možností výběru oborů a zárukou uplatnění na trhu práce. Důležitá je i bezpečnost. Již dnes je Žďár jedním z míst s celorepublikově nejnižší kriminalitou, ale můžeme jít ještě dál - skvěle se například osvědčili bezpečností asistenti na přechodech nebo asistenti prevence kriminality. Cílená prevence je nejlepší cestou k řešení potenciálních problémů. A rádi bychom dále rozvíjeli spolupráci s firmami na fóru zaměstnavatelů, aby naši mladí nemuseli odcházet za dobře placenou prací do velkých měst.

Je toho opravdu hodně …
A bez vás to nezvládneme. To, jaká atmosféra ve městě bude, jak se bude dařit jeho rozvoji, zda v něm budou převládat dobré mezilidské vztahy, se odrazí na práci komunálních politiků i zaměstnanců Městského úřadu.